luni, 10 ianuarie 2011

Matthew Le Tissier - Fotbalistul englez cu executii geniale

Matthew Le Tissier este un fotbalist ebglez retras in 30 ianuarie 2002 care a jucat la o singura echipa de club si anume Southampton. Le Tissier  a fost un fotbalist nu o tehnica rafinata si executii mereu surprinzatoare fiind si al doilea "cel mai bun" marcator din istoria celor de la Southampton cu 162 de goluri, dupa Mick Channon. In 1990 a luat titlul de cel mai bun tanar din Premier League, titlu castigat de jucatori precum Giggs, Robbie Fowler sau Rooney sau Fabregas. A fost primul mijlocas care a reusit sa inscrie 100 de goluri in Prmier League. Este recunoscut pentru priceperea cu care batea loviturile de la 11 metri, inscriind de 48 de ori din 49 de penalty-uri. In ciuda interesului unor mari echipe din Anglia precum Tottenham in 1990 sau Chelsea in 1996 Le Tissier a ramas loial celor de la Southampton in intreaga sa cariera, iar aceasta loialitate i-a adus afectiunea fanilor care l-au poreclit  "Le God".

Sezonul in care Le Tissier a inscris cele mai multe goluri a fost  1993–94, cand a inscris 30 de goluri. In sezonul urmator a castigat premii precum " Match Of The Day" sau " Goal of the Season" dupa lobul de la 40 de metri inscris impotriva celor de la  Blackburn. In data de 2 aprilie 2000 Le Tissier a inscris un gol din penalty in ultimul minut in infrangerea (1-2) cu Sunderland. Golul ala era golul cu numarul 100 in Premier League, el fiind al saselea jucator si primul mijlocas care reuseste aceasta performanta. Ultimul meci jucat de el pentru Southampton a fost cel cu West Ham in data de 30 ianuarie 2002. Dupa acel meci Le Tissier si-a anuntat retragerea. In ultimul sau meci jucat, un meci jucat in onoarea sa impotriva England XIin mai 2002,  Le Tissier a jucat timp de 45 de minute pentru fiecare echipa pentru ca la pauza el a fost inlocuit de fiul sau de 10 ani, Mitchell, care a inscris de 4 ori in egalul 9-9.

Cum va spuneam la inceput Le Tissier este cunoscut pentru priceperea lui la loviturile de la 11 metri, el inscriind de 48 de ori din 49 de penalty-uri. Singura sa ratare de la 11 metri a venit in meciul cu Nottingham in data de 24 martie 1993, penalty-ul fiind aparat de portarul  Mark Crossley care dupa acel meci a recunoscut ca a fost cel mandru moment din cariera sa.

In 2010, spaniolul Xavi a dezvaluit ca Le Tissier a fost unul dintre idoli sai declarand ca : " Talentul sau era pur si simplu iesit din comun. Putea sa treaca in dribling chiar si de sapte sau opt jucatori. Si asta fara a face-o in viteza, ci doar plimbandu-se printre ei! Pentru mine a fost senzational ".


VIDEO// Top 10 goluri fabuloase a lui Le Tissier

2 comentarii:

Vanatorul spunea...

pacat ca a avut doar 8 selectii in nationala angliei. e un jucator exceptional! le tissier, e si idolul lui xavi hernandez.

Marian SANIA spunea...

@administrator blog: Blogul Fotbal pe banda rulanta nu mai functioneaza din 24 decembrie 2010 pe linkul introdus in blogroll-ul dumneavoastra.Linkul corect este: www.fotbal123.com. Va rog sa faceti modificarea.